Connect with us

Hírek

A temetőben jártunk és nagyon meglepődtünk, így néz ki most Bálint gazda sírja

101 éves korában elhunyt a közismert Bálint gazda, polgári nevén Bálint György. A Prima Primissima díjas kertészmérnök, újságíró, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa és egykori országgyűlési képviselő halálhírét a Médiakertész közösségi oldal jelentette be.

Bálint György 1919-ben, július 28-án született Gyöngyösön. Tanulmányait a budapesti Magyar Királyi Kertészeti Akadémián kezdte, ahol 1941-ben szerzett kertészmérnöki diplomát. Később, 1949-ben, a Magyar Agrártudományi Egyetemen is agrármérnöki oklevelet kapott. Hosszú karrierjét főagronómusként és főkertészként töltötte, emellett agrártankönyveket írt, különböző kertészeti szaklapokat szerkesztett, valamint számos újságban publikált.

A Magyar Televízió Ablak című közérdekű magazinműsorának volt állandó munkatársa 1981-től 2009-ig, míg a csatorna Gazdaképző című adásának főszerkesztőjeként tevékenykedett 1991-től. A közönség ekkor kezdte el nevezni „Bálint gazdának”.

Politikai karrierje 1994-ben indult, amikor belépett a Szabad Demokraták Szövetségébe, és tagjává választották a párt Országos Tanácsának. 1994 és 1998 között az országgyűlésben képviselte a pártot. 1995-ben kandidátusi fokozatot szerzett kommunikáció témájú dolgozatával. 2009-ben kilépett az SZDSZ-ből, és a Szabadelvű Polgári Egyesület alapító tagjává vált.

Elkötelezett munkásságát több kitüntetéssel is elismerték, többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével (2005) és a Prima Primissima díjjal (2017). Továbbá, Budapest és szülővárosa, Gyöngyös díszpolgárává is választotta őt.

Bálint György, az ország ismert kertésze, azt kívánta, hogy hamvait a családi földbe szórják, amelyen felnőtt, és ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy azzá váljon, aki lett.

Ugyanakkor, felesége számára fontos volt, hogy férje sírját felkereshesse, ezért a Fiumei úti sírkertben helyezték örök nyugalomra. A sírköve egyszerű, de jelentéssel teli: a földszínű szikladarab és a rajta lévő könyv jelképezi Bálint György két nagy szenvedélyét – a kertészkedést és az írást.

Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy Bálint gazda sírja tavaly még teljesen másképp nézett ki.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Hírek

To Top