Connect with us

Sztori

Megjelent a kormányrendelet:Itt van Orbán Viktor bejelentése

A kormány rendeletekkel módosíthatja a háborús veszélyhelyzet miatt a ‘23-as költségvetést  – az erről szóló kormányhatározat már megjelent a Magyar Közlönyben. 

Orbán Viktor a parlament őszivülésszakának az első napján jelentette be a napirend előtt mondott politikai évadnyitó beszédében, hogy december elején alakítják ki a ’23-as költségvetés végleges formáját, és abban új családtámogatási intézkedések is megjelennek. 

Még aznap az azonnali kérdések órájában azt is elárulta: december elején a kormányzati intézkedések között lesz, hogy ha egy fiatal nő már elhagyja a 25-dik évét, de vállalja, hogy 30 éves koráig megszüli az első gyermekét, akkor addig továbbra is élvezheti az szja-mentességet. 

Időközben ugyanakkor Orbán Viktor egy múlt heti rendezvényen már arról beszélt: 4000 milliárdt kell valahonnan a költségvetésnek előkerítenie az égbeszökő energiárak miatt ugyabis 7 milliárd helyett már 17 milliárd terheli a büdzsét és ezért a járulákokat sem tudja a kormány csökkenteni jövőre, már “a falig hátráltak” ugyanis. 

A most megjelent kormányrendelet ugyanakkor azért sem meglepő, mert Orbán Viktor a múlt pénteki rádióinterjújában elmondta: rendeleti úton fogják módosítani a 2023-as költségvetést.

Megjelent a kormányrendelet

Tegnap este megjelent a Magyar Közlönyben a kormányrendelet, ami a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva kimondja: a kabinet rendeletekkel átírhatja a 2023-as már júliusban elfogadott központi költségvetést. A rendelet szerint ugyanis annak a bevételi vagy kiadási főösszegének megváltoztatására vagy a költségvetési hiány mértékének növelésére „nem kell alkalmazni az államháztartási törvénynek a központi költségvetés előkészítésére, szerkezetére, tartalmára vonatkozó rendelkezéseit”. 

De „biztosítani kell az átlátható és észszerű részletezettségre vonatkozó követelményeket, és azt, hogy a tervezet – e követelményeknek megfelelően – illeszkedjen a központi költségvetésről szóló törvény szerkezetéhez”.

Azonban ez érdemben nem vonatkozhat a nem a kormányzati szervekre, azaz a ndm a kormány irányítása alá tartozó költségvetési fejezetek bevételi vagy kiadási főösszegének megváltoztatására, az Országgyűlés, a bíróságok, az ügyészség, vagy  a köztársasági elnök hivatalára – írta a hvg.hu. 

ATV.HU

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top