Connect with us

Celebek

Az özvegye úgy érzi, elfelejtették az emberek Faludy Györgyöt: a költő volt Fanny élete szerelme,így néz ki most Fanny

Budapest — Tizenöt évvel Faludy György halála után is változatlan szerelemmel őrzi a Kossuth-díjas költő emlékét az özvegye, Fanny.

2002-ben fogadtak egymásnak örök hűséget, a kapcsolatukat pedig sem a 65 év korkülönbség, sem a sokszor gúnyos megjegyzések nem kezdték ki. Szerelmüknek csak Faludy 2006-ban bekövetkezett halála vethetett véget.

– Gyurka hiánya nem pótolható. Személyes és irodalmi hagyatéka nyomot hagyott maga után, irodalmárként és közéleti személyiségként is mindenkit megbabonázott, fantasztikus ember volt, akit sosem felejtek el. Gyurka volt életem nagy szerelme – mondja a Blikknek a szabad szellemű világpolgár második felesége.

– Élete végén azt mondta nekem, az emlékeimet róla tegyem a legszebb ékszeres dobozba, majd rejtsem a szívembe, ott őrizzem. Ez így is lett, máig nem felejtettem el őt és a közösen töltött öt évet – tette hozzá az özvegy.

Faludy és a költőnő 2000-ben ismerkedtek meg, amikor a fiatal Fanny felkereste a kilencvenéves költőfejedelmet, hogy véleményt kérjen egy verséről. A lány már a találkozó első percében tudta, hogy a történetük nem ér véget aznap, s onnantól kezdve egy párt alkottak.

 Bátran kijelentem, ő az a magyar író, aki nemzetközi szinten is a legismertebb, s nagyon bánt, fáj, hogy az ország hivatalosságai manapság ezt nem ismerik el. Szeretném, ha ez változna, és Gyurka elfoglalná a hazai közgondolkodásban az őt megillető helyet – magyarázza az özvegy, sorolva az elmaradt elismeréseket:

– A férjem huszonöt évig élt Kanadában, Torontóban, a halála után pedig teret neveztek el róla. Egyszerűen nem értem, hogy Budapesten, ahol született, ahol meghalt, és ahol másodrangú színészekről meg ismeretlen emberekről neveznek el utcát, Gyurka neve miért nincs kint egyetlen táblán sem. Mindössze egy domborművet kapott a Szent István körúton, ahol lakott.

Fanny, aki gondozza az író hagyatékát, sokáig tervezte, hogy emlékmúzeumot hoz létre, de állítja, nem kapott megfelelő támogatást.

– Anyagilag én ehhez kevés voltam. A hagyatékból minden nálam van, és nem tettem le arról, hogy egyszer méltó helyen lesznek kiállítva. Az a célom, hogy a tudományos világ is többet foglalkozzon Gyurka műveivel, mert jelenleg nincs megfelelő szakirodalom róla. Azt a tervemet sem adom fel, hogy könyvet írok róla, amelyben benne lesznek a kiadatlan versei is – árulta el Fanny.

Bejárta a világot a legenda

Faludy György 1910. szeptember 22-én született Budapesten. A fasori Evangélikus Főgimnáziumban érettségizett, Bécsben, Berlinben, Párizsban és Grazban járt egyetemre. 1933–34-ben katonai szolgálatot teljesített zászlósi rendfokozatban, amelytől később megfosztották. 1938-ban elhagyta az országot, Párizsba költözött, majd Marokkóban élt, ezután ment Amerikába, ahol 1942-1945 között a hadseregben szolgált. 1946-ban tért haza, a Népszavánál dolgozott, valamint fordítóként kereste a kenyerét 1949-ig. Ekkor letartóztatták, s először Kistarcsára internálták, majd a recski kényszermunkatárborba zárták. 1953-ban szabadult, s elvette szerelmét, Szegő Zsuzsannát, akitől két évvel később megszületett a fia, András. Három évvel később ismét elhagyta az országot, Londonba, Firenzébe, majd Máltára ment, itt ismerte meg második nagy szerelmét, a nála 28 évvel fiatalabb balettművészt, Eric Johnsont, akivel Torontóban éltek, majd 1988-ban visszatértek Budapestre. 2002-ig alkottak egy párt, ugyanis a költő és Fanny kapcsolata ekkor fordult komolyra.

Blikk.hu

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Celebek

To Top